Martin Samsonstuen

Hva drømmer du om? Garantert ikke det samme som Martin

  

Martin Samsonstuen har en helt spesiell, og kanskje for noen en uforståelig, drøm: å få sin egen antenne.

  • Photo:Amedia

For er du antenneingeniør i KSAT er det stas og tillit å få ansvar for sin egen antenne. Som igjen betyr et ansvar for at satellittenes «ører på bakken», nemlig antennene, fungerer til alle døgnets tider.

– Antenna er mottaket for verdifull informasjon fra satellittene i rommet, som kunder over hele verden etterspør. Min jobb er å planlegge, bygge, fikse, mekke, vedlikeholde og reparere, sier Martin. – På kortest mulig tid.

KLEKKERI AV HØYKOMPETANSE

22-åringen er en av KSATs mange nyansatte. Jobben er hans første etter endt utdanning ved UiT i Narvik, som KSAT regner som sitt viktige klekkeri av høykompetent arbeidskraft innen elektronikk og satellitteknologi. Samarbeidet mellom utdanningsinstitusjonen og KSAT resulterte nylig i at studentene arvet en av KSATs antenner, og i arbeidet med å demontere og gjenoppbygge gaven, var Martin en av de aktive studentene.

Narvik har nå fått sin egen bakkestasjon som studentene mener vil heve innholdet på utdanninga til nye høyder.

– Det er utrolig gøy å få omsette teori til praksis, sier Martin.

– Det gir oss et løft i mulighetene til å teste og lære på egen hånd, forteller Alexander Trældal og Fredrik Lundblad som har et år igjen på det samme studiet som Martin gikk. Og som nå har påtatt seg å sluttføre arbeidet med å få antenna i drift. Antenna er på plass på taket på UiT, nå skal teknologien som gjør at satellittene snakker med skoleantenna opp og stå. Neste skoleprosjekt blir å bygge sin egen satellitt.

Institutt for elektroteknologi har fått ei antenne i gave fra KSAT. Studentene er i ferd med å rigge opp en bortimot komplett bakkestasjon ved UiT i Narvik.

– Med denne stasjonen tar vi studiet til nye høyder, sier studentene Alexander Trældal og Fredrik Lundeblad.

MØTTE KSAT PÅ NÆRINGSLIVSDAGEN

Det var også på skolen Samsonstuen møtte KSAT for første gang. – Jeg visste egentlig veldig lite om hva de drev med før de besøkte Næringslivsdagen i Narvik. Dette møtet ble en viktig motivasjon for å søke jobb i KSAT.

Han kaller seg en fersking, men i løpet av sine tre måneder i bedriften har han vært med å bygge åtte antenner for KSAT.

– Sju på Svalbard og en i Spania. Hverdagen er variert og innholdsrik. Og fremst i bevisstheten ligger ønsket om å ta KSAT videre inn i framtida. Utviklinga går veldig fort, så her må du også ha evnen til å lære deg nye ting på egen hånd. Jeg liker utfordringene og selvstendigheten i denne jobben, sier han.

BLIKKET MOT VERDENSROMMET

Hittil har Martin orientert seg i tekniske detaljer med blikket mot verdensrommet, og har litt igjen før han har samme oversikten over sin nye hjemby Tromsø.

– Det er en innholdsrik og stor by, ler han, når du kommer fra et bittelite sted med flere kilometer til nærmeste nabo. Det var her, på Eidskog utenfor Kongsvinger, datainteressen og fasinasjonen for det ukjente verdensrommet kom som en konsekvens av de lange avstandene til andre fritidsaktiviteter. På spørsmål om hvor han er om tre år, svarer han KSAT uten å nøle. – Og jeg har fått ansvar for min egen antenne, ler han.