Martin Samsonstuen

Martin drømmer om noe helt utenom det vanlige

  

Martin Samsonstuen har en helt spesiell, og kanskje for noen en uforståelig, drøm: å få sin egen antenne.

For er du antenneingeniør i KSAT er det stas og tillit å få ansvar for sin egen antenne. Som igjen betyr et ansvar for at satellittenes «ører på bakken», nemlig antennene, fungerer til alle døgnets tider.

– Antenna er mottaket for verdifull informasjon fra satellittene i rommet, som kunder over hele verden etterspør. Min jobb er å planlegge, bygge, fikse, mekke, vedlikeholde og reparere, sier Martin. – På kortest mulig tid.

KLEKKERI AV HØYKOMPETANSE

22-åringen er en av KSATs mange nyansatte. Jobben er hans første etter endt utdanning ved UiT i Narvik, som KSAT regner som sitt viktige klekkeri av høykompetent arbeidskraft innen elektronikk og satellitteknologi. Samarbeidet mellom utdanningsinstitusjonen og KSAT resulterte i at studentene arvet en av KSATs antenner, og i arbeidet med å demontere og gjenoppbygge gaven, var Martin en av de aktive studentene.

Narvik fikk dermed sin egen bakkestasjon som studentene mener vil heve innholdet på utdanninga til nye høyder.

Det var også på skolen Samsonstuen møtte KSAT for første gang.

-Jeg visste egentlig veldig lite om hva de drev med før de hadde en bedriftspresentasjon i Narvik. Dette møtet ble en viktig motivasjon for å søke jobb i KSAT.

Vi søker nå etter flere nye kolleager, se alle stillingsutlysninger.

Saken fortsetter under bildet.

Institutt for elektroteknologi i Narvik har fått en av KSATs antenner og med det sin egen bakkestasjon.

– Med denne stasjonen tar vi studiet til nye høyder, sier studentene Alexander Trældal og Fredrik Lundeblad.

TA KSAT INN I FRAMTIDA

Han kaller seg en fersking, men i løpet av sitt første år i bedriften har han vært med å bygge flere antenner for KSAT.

– På Svalbard, i Canada og Spania, så hverdagen er variert og innholdsrik. Og fremst i bevisstheten ligger ønsket om å ta KSAT videre inn i framtida. Utviklinga går veldig fort, så her må du også ha evnen til å lære deg nye ting på egen hånd. Jeg liker utfordringene og selvstendigheten i denne jobben, sier han

BLIKKET MOT VERDENSROMMET

Hittil har Martin orientert seg i tekniske detaljer med blikket mot verdensrommet, og har litt igjen før han har samme oversikten over sin nye hjemby Tromsø.

– Det er en innholdsrik og stor by, ler han, når du kommer fra et bittelite sted med flere kilometer til nærmeste nabo. Det var her, på Eidskog utenfor Kongsvinger, datainteressen og fasinasjonen for det ukjente verdensrommet kom som en konsekvens av de lange avstandene til andre fritidsaktiviteter. På spørsmål om hvor han er om tre år, svarer han KSAT uten å nøle. – Og jeg har fått ansvar for min egen antenne, ler han.

Martin Samsonstuen har i løpet av sitt første år i bedriften vært med å bygge flere antenner for KSAT i Canada, Spania og på Svalbard (bilde).