Marius skal styre satellitter for å sikre Norges rolle i nordområdene

På jobb for KSAT har Marius Sørgård Hansen blikket vendt opp i atmosfæren. Her pågår en global og viktig strategisk satsing for å etablere bredbånd i Arktis.  

Marius Sørgård Hansen (36) er radartekniker og tok fagbrevet i Forsvaret. Etter å ha tatt Befalskolen og jobbet på Luftforsvarets stasjon i Sørreisa og kystradarstasjonen på Sørvær i Finnmark, begynte han i KSAT i 2011 som ingeniør på Operasjonssenteret i Tromsø. Her jobber de som har ansvar for alle antennene til KSAT – døgnet rundt. KSAT har stasjoner og antenner fra Tromsø og Svalbard i nord, via Panama, Singapore og Sør-Afrika, til Troll-stasjonen i Antarktis lengst sør.

Bredbånd til nordområdene

Nylig fikk Marius et nytt spennende oppdrag: To nye norskeide satellitter, Arctic Satellite Broadband Mission (ASBM) skal sørge for bredbånd til nordområdene. I dag er internettbredbåndsdekning ikke spesielt utbredt, og kommunikasjon via satellitter er enten utilgjengelig, begrenset eller ustabil. 

Les hele stillingsutlysningen for ingeniør satellittoperasjoner.

Prosjektet varer i 15 år
Space Norway, som er et norsk statlig selskap under Nærings- og Fiskeridepartementet, og deres datterselskap HEOSAT AS, står bak satellittene sammen med satellittoperatøren Inmarsat og det norske Forsvarsdepartementet. Marius og teamet hans på KSAT skal sammen med HEOSAT operere, eller enklere sagt, styre satellittene. I et prosjekt som varer hele 15 år!

– Dette er noe helt nytt for oss. Vanligvis driver vi med support av satellittpass samt hosting- tjenester, nå skal vi drive med satellittkontroll. I dag sørger vi for at antennene våre kommuniserer med satellittene. Vi laster ned bilder, data og informasjon til kundene. Nå skal vi styre, operere, snakke med og kommandere satellittene, forklarer Marius.

Vi søker nå etter flere nye kollegaer, se alle stillingsutlysninger

Saken fortsetter under bildet.

Skytes opp i 2022
De to satellittene det er snakk om er ikke ferdig bygd ennå. De skal fly høyt i atmosfæren i en såkalt høyeliptisk bane og passere KSAT sine antenner. Oppskytingen skal skje i siste del av 2022 i regi av Elon Musk sitt selskap SpaceX.

Strategisk betydning for Norge

– Programmet har stor strategisk betydning for Norges posisjon og rolle i nordområdene. Prosjektet sørger for bredbåndsdekning til alle som oppholder seg i Arktis. Dette er med å sikre oppgaver som fiskerioppsyn, redningstjeneste og suverenitetshevdelse i de enorme havområdene, sier Marius og framholder at ASBM vil bidra positivt for all aktivitet fra skipstrafikk til forsvar, fiskeri og forskning.

– Alle former for menneskelig aktivitet er i økende grad avhengig av elektronisk kommunikasjon, både til bruk ved ordinære operasjoner og ikke minst når nødsituasjoner oppstår.

Viktig og givende jobb

Som ingeniør arbeider han som regel med brikker og detaljer som inngår i en del av det store bildet. Nå sikter han høyt sammen sine kolleger på vegne av KSAT, som stadig må utvide sin kompetanse og sine oppdrag.

– I dette prosjektet finner vi selve begrunnelsen for satsingen i en norsk Stortingsmelding. Norge skal sørge for å ha kunnskap og kontroll på dette området. Vi har en viktig og givende jobb, sier han.

Marius Sørgård Hansen (36) er radartekniker utdannet i Forsvaret. Nå leder han KSATs bidrag i et han nasjonalt prestisjeprosjekt for å etablere satellittbasert bredbånd i Arktis.

Familie og fritid

Viktig og givende, er også familie- og fritida for Marius.  Han trodde han hadde det meste på stell, før han ble pappa til Johannes. Han ler høyt når han reflekterer over hvordan et bittelite menneske har evnen til å snu opp ned på alt.

– Det er herlig å være pappa!

Marius og samboeren Christine kommer begge fra indre Troms, og da de ventet barn, fikk det det travelt med å finne bosted langt unna bysentrum.

Moskus og scooter

– Det er vel slik det er, man søker å gi barna noe av det samme som vi selv vokste opp med, forklarer han noe av årsaken til at de havnet på Vikran, en drøy halvtimes kjøretur fra KSATs lokaler på Tromsøya. Marius er med i styret i idrettslaget og familien ønsker å bidra i bygda med liv og aktivitet.

– Vi har alt her, skole og barnehage. Naturen er rett utenfor døra, og mens moskusen på Ryøya ennå levde, kunne vi studere den fra stuevinduet. Vi bor i et aktivt lokalsamfunn, men likevel på et rolig og stille sted.

Stillhet er ikke beskrivelsen på favorittfritidsaktiviteten - den delen av fritida som handler om «gutten» Marius som elsker raske scootere og heftig terreng for frikjøring.

– Det er frihetsfølelse! Man får virkelig testet seg i til tider utfordrende terreng. Det handler om kameratskap og om å beherske 200 kilo scooter med 160 hestekrefter.

Marius elsker raske snøscootere og heftig terreng for frikjøring. Foto: Jeanette Nordby / Yttersia Photography. 

Lommelykt og mørketid

Gutteturene går som oftest til Sverige der det er tillatt med frikjøring utenom scooterløypenettet. Familieturene foregår som oftest i Dividalen i Troms. Her er det regulerte løyper for snøscooterkjøring.

– Det er likevel hverdagene det er flest av. Det er flott å være ute, og akkurat nå er favorittaktiviteten ettermiddagsturene med Johannes og hodelykta.