Kristian Jenssen

Kristian får småsatellittene til å fly

Kommersielle rakettoppskytinger og en romindustri i rasende vekst. NewSpace er travle greier, det kan Kristian Jenssen og resten av KSATlite-teamet underskrive på.

Det raskt voksende markedssegmentet i internasjonal romfart med profiler som Elon Musk og selskapet hans Space X, representerer den hyperkommersielle delen av romindustrien. PÅ KSAT leder NTNU-utdannede Kristian Jenssen småsatellitt-avdelingen KSATlite, som tilbyr bakkestasjonstjenester for de nye satellittselskapene rundt om i verden. Dette er start-ups som er drevet av innovasjon og utfordringer, og som produserer og skyter opp satellitter i en rasende fart.

– Det er ikke vi som skyter de opp, men litt enkelt forklart betyr det at vi i hovedsak bruker det store, globale antennenettverket til KSAT for å kunne «snakke med dem» når de skytes opp og går i bane rundt jorden. For å møte brukerkravene fra disse kundene har vi designet en standardisert bakkekonstruksjonsløsning, kall det gjerne hyllevare. Den tilbyr vi våre kunder slik at de raskt, enkelt og billig kan laste ned data fra sine egne satellitter, forklarer Kristian.

Vi søker nå etter en ny kollega. 

Saken fortsetter under bildet.

I dag snakker vi med satellitter 20.000 ganger i måneden bare på småsatellittsatsingen, det er en dobling siden januar ifjor og veksten vi ser fremover er utrolig spennende.

Kristian Jenssen

Fra 4 til 20 ansatte på tre år

KSATlite startet som et prosjekt i 2015, men Kristian jobbet da i Kongsberg Seatex, som lager instrumentene som er ombord på satellittene. Det nye jobbtilbudet gjorde at han flyttet hjem til Tromsø for å lede prosjektet. Da han startet i 2018 hadde han han et team på tre. Tre år etter leder Kristian 20 dedikerte ansatte med mer enn en gjennomsnittlig interesse for space.

 –  Og vi blir stadig flere, i et dynamisk arbeidsmiljø drevet av problemløsning og utfordringer som tas på strak arm. Det er utrolig spennende, sier han.

Får småsatellittene til å fly

Fra kontoret på toppen av Tromsøya skaper teamet av romentusiaster framtidens automatiserte bakkestasjonssystemer.  og selger kommunikasjonsløsninger til satellitteierne. De allerede etablerte bakkestasjonene KSAT har rundt omkring i verden, gir en enorm fordel når selskapet nå bygger ut en skreddersydd nettverksløsning for småsatellitter. Satellittene som KSAT jobber med, går i bane nært jorden og passerer bakkestasjonene mange ganger i døgnet.

– I dag snakker vi med satellitter 20.000 ganger i måneden bare på småsatellittsatsingen. Neste år vil vi ha 50.000 kontakter. Det er dette vi tjener penger på. Så det å selge slike «pass» kan forenklet sammenlignes med å selge overnattingsdøgn på hotell, forklarer han.

 

Kristians team er mer enn gjennomsnittlig interessert i space. De blir stadig flere, i et dynamiske arbeidsmiljø drevet av problemløsning og utfordringer som tas på strak arm. 

Mot helautomatisering
Med fagbakgrunn i kybernetikk, som handler om styring og regulering av maskiner og levende systemer, er Kristian klar på at det ikke vil ta mange år før de har helautomatisert flere tjenester.

– Vi må hele tiden ha fokus på å modernisere tjenestene, og jobbe mot mer automasjon. Automasjon blir utrolig viktig for å bygge robuste og skalerbare løsninger for kundene våre. Det kommer vi til å tjene penger på. Målet er å tilby gode tjenester for en billig penge. Newspace er travle greier. Vi er med å legge til rette for en hurtig industrivekst med vårt tilbud.

Utfordrer etablerte sannheter
Kristian omtales i kollegiet som en som liker å utfordre etablerte rutiner og sannheter.

– Vi bør ikke gjøre ting på bestemte måter, bare fordi vi alltid har gjort det slik. Finnes det andre og bedre løsninger, velger vi dem. Dette er blitt avdelingens mantra, og det er jeg stolt av, sier han.

For det ligger utfordring og framdrift i avdelingens slagord. Utfordringer Kristian også søker når han ikke er på jobb. Toppturer og terrengsykling er interesser han deler med mange ansatte på KSAT. 

Kristian tror mange kjenner på gleden av å være aktiv og bruke tid utendørs som han gjør. Han noterte seg 80 toppturer sist vinter, det gir flotte naturopplevelser og god mestringsfølelse.

Naturopplevelser gir mestring

– Det blir ofte mye jobbing, så jeg tror mange kjenner på gleden av å være aktiv og bruke tid utendørs. Både skikjøring og sykling byr på fine arenaer å kople av på. Det gir flotte naturopplevelser og god mestringsfølelse.

80 toppturer noterte han seg sist vinter. Kommende vinter vil han og samboeren oppleve en av livets store oppturer når de skal bli foreldre for første gang.

– Det blir stas! Det gleder jeg meg veldig til, selv om det nødvendigvis blir litt færre toppturer.