Thomas Wegener

THOMAS ER INGENIØREN FRA KONGSBERG MED ET BANKENDE SVALBARD-HJERTE

  

Internett i hele verden, til hele verdens befolkning. Det skal Thomas Wegener (36) være med på å levere innen 2027. Det er ingen liten jobb han har gitt seg i kast med, i tillegg til familie og 11 trekkhunder.

-Høyre, høøøøøøøøyre!

Mildt, men bestemt, gir han lederhundene instruksjon om å skifte spor. Det flate landskapet i Adventdalen er som et edderkoppnett av scooterløyper, ski- og hundesledespor. Lederhunden Splitt ser seg bak, han vet ikke hva han skal velge, og det er lite hjelp å få av kompisene i spannet som drar både til høyre og venstre. Thomas må fram og lede bikkjene på riktig spor.

– Akkurat som prosjektledelse. Her dukker det opp utfordringer som må løses underveis, forklarer han.

Thomas Wegener fra Konnerud er utdannet dataingeniør i Kongsberg. Her hadde Kongsberg Gruppen jevnlig kontakt med studentene både for å bidra i opplæring og med hensikt å rekruttere framtidige ansatte. Thomas siktet seg tidlig mot jobb på SvalSat.

Vi søker nå etter flere nye kollegaer, se alle stillingsutlysninger

Saken fortsetter under bildet.

Jeg henter energi ute i naturen. Uansett hvor sliten jeg kan være etter en hektisk arbeidsdag, er det påfyll å dra på tur.

Thomas Wegener

Fordi han har et bankende Svalbard-hjerte. I flere år har han jobbet som turguide. Han har seilt rundt øygruppen som frivillig med organisasjonen «Veien ut» som driver rusbehandling. Han har gått mye i fjellet og vært guide på hundeslede. Han tittet ofte opp på kuplene på Platåfjellet og håpet at han en dag skulle jobbe her. I 2016 startet han som tilkallingsvikar og fikk raskt et vikariat som driftsingeniør, før han ble fast ansatt i 2017. I dag er han prosjektleder for et prestisjeprosjekt som skal gi verden høyhastighets internett ved hjelp av satellitter.

– Visjonen til kunden er å tilby internett til alle for å viske ut de digitale forskjellene mellom fattig og rik. Det verdensomspennende internettet skal være med å styrke barns utdanning, sikre likestilling mellom kjønnene, bedre helsetilbud og bli en katalysator for vekst og utvikling, forteller Thomas.

3,4 milliarder dollar er foreløpig investert av kunden på veien mot å bli verdens største og første globale kommunikasjonsnettverk. For å støtte distribusjon av systemet har kunden etablert høyteknologiske satellittoperasjonssentre i USA og England, som jobber direkte med KSAT, og flere antennestasjoner er bygd rundt om i verden. Antennestasjonen på Svalbard er den første av dem.

Målet er å tilby internett til alle for å viske ut de digitale forskjellene mellom fattig og rik.

BYGGER SATELLITTER

Her er Thomas KSATs prosjektleder. Banebrytende teknologi må til for å lykkes. Hele 650 satellitter skal utvikles og bygges, og datakommunikasjon mellom satellittene og bakken skal på plass. Satellittene er i seg selv spesielle, de er små og veier bare knappe 150 kilo og er fullstappet med avansert teknologi. De første er allerede skutt opp, og KSAT har bygd 60 nye antenner for å betjene det store antallet satellitter som skal tilby høyhastighets internett over hele kloden.

– Min jobb er å koordinere kundens behov og KSAT’s ressurser. Jeg skal sørge for at vi leverer i henhold til avtale, og samtidig vise at vi er de beste i verden til denne jobben. Vi har operasjonelt ansvar, vi har teknisk ansvar og vi har en stor utviklerrolle i kundens gigantiske prosjekt. Det er en altoppslukende jobb. Jeg skal se det store bildet og bidra til at kunden når sine mål.

Til det trenger Thomas familien, hundene og naturen, medgir han. Han og samboer Kine fikk sønnen Linus (2) etter at de flyttet til Svalbard. Litt utenfor Longyearbyen har de hundegården med 11 hunder som også trenger jevnlig stell og mosjon.Også frivillig arbeid i hundeklubben og i pistolklubben får plass i døgnet 24 timer.

60 nye antenner er bygd på Svalbard for å gi høyhastighets internett over hele kloden.

NYTER STILLHETEN

– Jeg henter energi ute i naturen. Uansett hvor sliten jeg kan være etter en hektisk arbeidsdag er det påfyll å dra på tur.

Hundene er på rett spor igjen og traver stille framover med de karakteristiske Svalbard-fjellene på begge sider av fjorden.

– Det er kanskje en klisje, men denne stillheten finner man ikke mange steder lenger. Den er et viktig element i mitt liv, og kanskje det fineste med Svalbard. Sånn sett er internett til alle også mer støy til alle, sier han med filosofisk refleksjon til prestisjeprosjektet han har ansvar for:

– Men jeg er sikker på at å styrke samband vil gi verden nye muligheter, redde liv og gjøre informasjon, utdannelse og nyheter tilgjengelig for alle de som ikke har dette i dag.

Så får vi heller bli flinkere til å koble fra når vi trenger det – for det er faktisk få forunt å få oppleve stillheten vi har her på Svalbard.