Frida Vestnes

FRIDA FIKK DRØMMEJOBBEN PÅ KSAT

  

Systemingeniør Frida Vestnes klatrer i antenner hver dag og synes selv hun har den mest spennende jobben i verden!

Drømmejobben fant hun på Svalbard, som er verdens største bakkestasjon og KSAT´s viktigste avdeling utenom Tromsø. Hvert 100 minutt suser polarbanesatellitten som kommuniserer med Fridas antenne over øygruppen. Uansett hvor du plasserer antennestasjoner ellers på kloden, er det her, nært polpunktet, at vi får 14 av 14 mulige passeringer. Det gjør SvalSat unik i verden. For KSAT er også stasjonen på Svalbard ekstremt viktig. Her har de flest antenner, og her henter de det meste av selskapets omsetning.

900 SATELITTPASSERINGER I DØGNET

Ute på Platåfjellet ved Longyearbyen står nær 100 antenner inne i hver sin beskyttende radom. Til sammen har antennene, som på avstand ligner på store fotballer, i gjennomsnitt kontakt med 900 satellittpasseringer i døgnet.

Administrasjonsbygningen rommer kontorplasser, en stor hall med serverer og tekniske installasjoner, kantine og fasiliteter de ansatte trenger for å bemanne stasjonen hele døgnet. Utenfor er det et evig vinddrag. Utsikten mot nord og vest er uendelig, før det i neste øyeblikket faller et mørkt teppe med skyer over fjellet. Som like raskt forsvinner igjen.

– Den store forskjellen på å bo i Longyearbyen sammenlignet med andre steder i Norge, er været og den lange avstanden til fastlandet. Sammenlignet med andre mindre steder i Norge har vi derimot et vell av fritidsaktiviteter og et aktivt kulturliv. Her er det også mange unike muligheter for friluftsliv, som kanskje er det Svalbard er mest kjent for.

Sjekk ledige stillinger på vår profil på finn.no

Frida klatrer.jpg

SIKTER HØYT

Frida står inne i radomen som beskytter antennen mot vær og vind. Hun er iført fallsikringsutstyr fordi hun er på tur opp i den enorme antenna. En del av arbeidsuka tilbringer hun her med teknisk vedlikehold, men hovedfokuset er å sikre at antennesystemene klarer å levere de enorme datamengdene som antennestasjonen laster ned fra kundens satellitter.

 – Er det Svalbard eller er det jobben som er mest attraktiv, spurte venninnene da Frida for to år siden takket ja til jobben på 78 grader nord.

 – Definitivt jobben, var svaret.

LÆRER GJORDE REALFAG GØY

Det var kanskje ikke helt opplagt at Frida fra det lille stedet Larsnes på Gurskøya i Møre og Romsdal skulle vende blikket og engasjementet opp i atmosfæren.

 – Jeg hadde en inspirerende naturfaglærer på ungdomsskolen gjorde realfag gøy. I tillegg har alltid familien og vennene mine motivert og støttet meg i å følge mine interesser, som for noen kanskje kan virke litt utradisjonelle.

Fridas romfart startet på Andøya Space Center på sommerleiren European Space Camp (ESC). Hun visste ikke helt hva det var hun hadde begitt seg ut på, men måtte bare prøve.

HEKTA PÅ SPACE

– På ESC møtte vi de fremste fagfolkene innen raketteknologi og romfysikk. Vi var med på å gjennomføre vår egen studentrakettkampanje, og jeg fikk da se hvordan alt det vi hadde lært på skolen kunne brukes i den virkelige verden. Her fantes det ingen fasit å sjekke svarene, så vi måtte være trygge på at det vi kom fram til stemte.

Frida ble hekta. Space var dritkult. Menneskene som jobbet, eller ønsket å jobbe med romteknologi, likeså. Motivasjonen til å gjøre det bedre på videregående fikk et stort oppsving. Hun ønsket at andre skulle få samme opplevelsen, og ble en av de frivillige som var med på å arrangere ESC.

– Jeg har vært utrolig heldig som har fått så mange gode opplevelser og fått møtt så mange fantastiske mennesker. Det har vært en stor inspirasjon, og jeg håper andre som har lyst til å jobbe med romfart tar sjansen og kjører på.

FRida.jpg

EVNE TIL Å LÆRE RASKT

Frida flyttet til Trondheim og tok sivilingeniørstudiet i produktutvikling og produksjon ved NTNU. I løpet av studiene var hun med i en organisasjon ved NTNU som bygget en studentsatellitt og hun tok fag innen romteknologi.

 – Jeg hadde en følelse av at min bakgrunn egentlig ikke helt passet inn hos KSAT siden jeg ikke hadde så mye elektronikk-kunnskaper. Erfaringene fra Andøya ble inspirasjonen jeg trengte for å ta sjansen og søke jobben. Nå har jeg erfart at det ikke eksisterer en spesifikk utdannelse for denne jobben. Her må du ha evnen til å lære raskt, ta ansvar og ha pågangsmot til å møte de utfordringene du får. Og dette klarer du fordi du har så gode kollegaer som hjelper til og støtter deg.

NYTTEVERDI FOR SAMFUNNET

Data, elektronikk, maskiner og antenner er KSAT i kortversjon. Her lastes det ned viktige jord- og havobservasjoner. Alle satellittenes observasjoner gir grunnlag for et stort antall nye tjenester med nytteverdi for samfunnet. Informasjonen fra satellittene og bearbeiding av dataene bidrar til økt verdiskapning, innovasjon, kunnskapsutvikling, miljø og samfunnssikkerhet.

Best av alt kjenner vi ekstremværvarslene som med stor presisjon gir informasjonen menneskene på bakken trenger for å handle og forberede seg. Vi husker alle den ødeleggende orkanen Florence i Florida. De dramatiske bildene av den største værtrusselen på 30 år i Florida ble først lastet ned via antennene på SvalSat.

KSATS KONKURRANSEFORTRINN

– Å ha antenner på et så unikt sted, er det viktigste konkurransefortrinnet vi har, sier stasjonssjef Maja- Stina Ekstedt.

– KSAT er verdens ledende leverandør av bakketjenester til satellitteiere, og SvalSat er en av de største bakkestasjonene i verden.

Frida er nede på bakken igjen og antennen begynner å røre på seg. Den store parabolen som reflekterer signalene stiller seg automatisk i posisjon. Femten minutter senere blir det stille inne i radomen og nedlastningen er over. Inne på stasjonen har de store serverne mottatt data som sendes videre til kunden.

BIDRAR TIL MER INNSIKT OM JORDKLODEN

– Ved å jobbe i KSAT føler du at du sitter med en viktig nøkkelrolle i den globale romindustrien. Her kan du bidra til at mennesker får en forbedret innsikt i vår egen klode og hvordan den utvikler seg. Når dette kobles til den teknologiske innovasjonen innenfor romteknologi blir den helhetlige pakken utrolig faglig motiverende og fasinerende å jobbe med.

Sjekk ledige stillinger på vår profil på finn.no

KSAT er verdens ledende leverandør av bakketjenester til satellitteiere. KSAT´s satsjon på Svalbard er den største kommersielle bakkestasjonen i verden.