Børre Pedersen

Fra to antenner til global aktør – Børre var med på reisen

Nå ønsker han seg nye kollegaer på toppen av Tromsøya. Selv var han med fra første spadetak på Svalbard, til det som i dag er en verdensledende leverandør av bakketjenester for satellitter.

Selger Børre Pedersen (50) sikter høyt og langt ut i verdensrommet når han er på jobb. Han har aldri sett en Star Wars-episode. Ei heller forstår han dimensjonene med Melkeveien og fjerne galakser. Den første månelandingen skjedde samme året som han ble født. Likevel er det ingen opplagte ledetråder fra Ramfjord, et lite sted utenfor Tromsø hvor han vokste opp, til jobben i romindustrien. I dag jobber han tett med selskapet som var det første som landet på nettopp månen. Det kan også skje med deg, for nå søker Børre kollegaer med samme interesse som han selv. Og som har lyst til ta KSAT inn i framtiden. 

Sjekk ledige stillinger på vår profil på finn.no

SELGER ANTENNETJENESTER

Børre har en unik jobb. Det er ikke mange på verdensbasis som selger antennetjenester for satellittkunder, sier Børre.

–      Vi yter konsulent- og utviklingsbistand sammen med kundene. Noen er store og har lang erfaring, andre er nykommere og trenger å vite hva vi tilbyr i markedet.

Det startet med ekkolodd, VHS, radarer og radiosendere på Tromsø Maritime skole. Han skulle jobbe på båt. Slik ble det ikke på grunn av et trangt arbeidsmarked. Dermed startet han ingeniørutdanning med spesialisering i automasjon i Bergen. Nå ville han inn i oljebransjen. Slik ble det heller ikke, side det samme år som han var ferdig utdannet var full ansettelsesstopp i bransjen.

–      Da var det bare å pakke hjemreiseveska, for der sto jeg uten jobb og studielånet var brukt opp til siste krone, forteller Børre.

BYGDE OPP VIRKSOMHETEN PÅ SVALBARD

Så kom tilbudet fra Tromsø satellittstasjon med jobb på Svalbard. Her skulle det bygges opp og etableres en stasjon, først og fremst på oppdrag fra NASA. Børre og kollegene skulle gjøre klar ei antenne for en av de første NASA-satellittene som drev jordobservasjon. Slik startet oppbyggingen av bakkestasjonen og virksomheten til KSAT på Svalbard, og Børre var med fra første spadetak.

–      På Platåberget var det den gang ei antenne og en container som fungere som telemetrirom og arbeidsbase, pluss et utedo. I år skal vi feire etableringen av antenne nummer 100, sier han.

Børre og kollegene skulle sette opp ei antenne for NASA i 1997, idag er stasjonen på Svalbard verdens største kommersielle bakkstasjon. (Photo: KSAT) 

KVALITET ER NØKKELEN

Svalbard, med sin spesielle beliggenhet på toppen av verden, er et unikt sted for plassering av antenner for nedlasting av informasjon og data fra polarbanesatellittene.

–      Da vi startet var det bare noen få operasjonelle satellitter og det pågikk mange programmer for satellitter i polarbanene. Vi jobbet mye mot de europeiske meteorologiske miljøene. Satellittdata er og blir viktig for å varsle og studere ekstremvær og klimaendringer. Kravene til KSAT bare øker. Grundighet, godt vedlikehold på antennene, et hav av prosedyrer og tester kreves. Når for eksempel hele Europa venter på data fra sine værsatellitter, må vi levere, så vi lært oss helt fra starten å gjøre ting systematisk og ordentlig. Kvalitet er det viktigste i det vi gjør, sier Børre.

ROMINDUSTRIEN I RIVENDE UTVIKLING
I likhet med veldig mange ansatte i romindustrien, har Børre lang fartstid.

–      Globalt sett så finnes det mange store konsern innenfor vår industri. KSAT er til sammenligning et lite, men viktig kompetansemiljø som etterspørres globalt. Her er vi mange dyktige fagfolk og vi skifter sjelden jobb. For utviklingen er rivende. Det skjer hele tiden noe nytt og arbeidsoppgavene er mange, utviklende og spennende, understreker han.

NYE KOMMERSIELLE AKTØRER
For i tillegg til de store etablerte kundene KSAT samarbeider med, kommer nå de nye kommersielle selskapene som ofte er finansiert av investorer. New Space-selskapene kappes om nye ideer og løsninger hvor alt skal gå raskere. Kravet til sanntidsdata øker.

–      Vår oppgave blir å designe løsninger sammen med kundene ved å bygge opp globale nettverk av bakkestasjoner. Akkurat nå jobber jeg med et NASA-prosjekt, og det er utrolig inspirerende at KSAT i Tromsø, på toppen av verden, bygger bakkenettverk som skal levere operasjonelle tjenester for de nye satellittene, slår han fast.

REISER OVER HELE VERDEN

KSAT-jobben betyr mye reising i kontakt med kunder og de 200 antennene som utgjør KSATs globale bakknettverk på 23 steder i verden.

–      Verden er full av flotte steder, interessante folk og god mat, sier Børre. Han som har fartet til utposter de færreste kommer som Nordpolen og Antarktis. Men er også regelmessig på reisefot i Asia, Europa og Nord-Amerika. 

Med 80-100 reisedøgn i året, blir likevel blir det plass til Det frivillige Skyttervesen. Rifleskyting og jakt er en lidenskap han har praktisert hele livet. Hyttebyggingen sammen familien i Nord-Lenangen, går nå mot slutten. Det gir en åpning for å gå under vann.

–      Undervannsjakt med snorkel og harpun ser kult ut. Det skal jeg starte med! Og satser på mange nye og flotte opplevelser.

Sjekk ledige stillinger på vår profil på finn.no

Børre jobber idag på hovedkontoret til KSAT, i hjertet av Tromsø og verden.